1. Úvodní stránka
  2. News
  3. Sea Shepherd

Sea Shepherd

281355876 301092038888271_4340523494936491431_nDalší organizací bojující za práva zvířat, kterou budete moci potkat na Fajtfestu, není žádná jiná než Sea Shepherd. Jsme z této novinky opravdu nadšení, protože s nimi spolupracují všechny přední metalové festivaly v Evropě a my jsme o značku Sea Shepherd usilovali několik let. Sea Shepherd jsou druhou organizací bojující za práva zvířat, kterou na kopci budete moci potkat (tou první je organizace Zvířata nejíme). Obě organizace se zaměřují na ochranu zvířat trochu jiným způsobem, takže o rozmanitost informací a přístupů nebude nouze. Sea Sepherd budou mít na Fajtfestu rovněž svůj stánek spolu s merchem a propagačními materiály, takže se nezapomeňte za nimi stavit a jejich činnost podpořit.

Sea Shepherd je mezinárodní nezisková organizace na ochranu života v mořích a oceánech. Posláním organizace je přímými akcemi bránit, zachovávat a chránit všechny mořské živočichy a mořské ekosystémy. Proč chrání právě oceány? Protože za každý druhý nádech vděčíme právě jim. Organizaci nejvíce proslavil boj proti japonskému lovu velryb v Jižním oceánu. Za léta své existence se však rozrostla do globálního měřítka a v současné době se zaměřuje na jednu z největších hrozeb mořských ekosystémů – a to nelegální, nehlášený a neregulovaný rybolovu (anglicky IUU fishing). Sea Shepherd spolupracuje proto v současné sobě již s 8 africkými zeměmi (Gabon, Svatý Tomáš a Princův ostrov, Libérie, Gambie, Sierra Leone, Benin, Namibie, Tanzanie) a spolu s místními bezpečnostními složkami hlídkuje ve výsostných vodách těchto zemí a zastavuje nelegální rybolov. Chrání tak nejen křehké a bohaté africké mořské ekosystémy, ale i místní ekonomiku. Organizaci založil v roce 1977 kapitán Paul Watson, jeden ze zakládajících členů Greenpeace. Poté, co se s Greenpeace rozešel, rozhodl se založit vlastní organizaci, která chrání oceány pomocí přímých a cíleně zaměřených akcí. Od té doby se organizace rozrostla do celosvětového hnutí, které je tvořeno nezávislými uskupeními, jež působí ve více než 20 zemích. V České republice funguje Sea Shepherd Czech Republic aktivně od roku 2017 a lokálně se zaměřuje se především na vzdělávání, čištění vodních toků, hledání sponzorů a vybírání financí na chod lodí a kampaní.

„Je nám velkou ctí, že se s vámi letos setkáme na Fajtfestu. Vážíme si toho, že fanouškům metalové a hardcorové scény není lhostejný osud moří a oceánů to i přes to, že se nám tato problematika může zdát z České republiky vzdálená - rozhodně to tak ale není, protože za každý druhý nádech vděčíme právě oceánům. Vlajka se symbolem Sea Shepherd tak letos bude vlát i na Fajtově kopci. Těšíme se na vás. For the Ocean!“